The Eye #3 1984

----------------

Punken i London 1972-1977 - Det var så här det började!

Text: Henrik Weston

Så sent som 1976 var punkrock bara känt i vissa kretsar; det fanns ett fåtal band som hade en liten publik, och punkigt hår och trasiga kläder användes bara av den allra närmsta så kallade svansen. De första singlarna på Stiff Records och Chiswick hade kommit, men det var mest R&B-influerad pubrock som Nick Lowe med ”So It Goes”. Men det fanns en singel om avvek, The Damneds ”New Rose”, som förvånade många genom att sälja 10 000 exemplar redan första veckan. The Vibrators första singel släpptes i samma veva och fick ett ljumt mottagande; ”We Vibrate” ansågs inte tillräckligt rå. Men det viktigaste vid den här tidpunkten var att någonting nytt höll på att hända, någonting som var en reaktion mot stelbent arenarock och kommersiella intressen.

Det primära för den tidiga engelska punken var musiken - intensiv och rå - kombinerat med en vilja att förändra samhället. Sommaren 1976 var den varmaste i London på många år. Det var sopstrejk, arbetslöshet och stadens ungdomar vill ha någonting nytt som de kunde relatera till utifrån sin vardag. Punken kom som en befrielse genom att i text och musik beskriva hur det var att vara tonåring i Thatchers England.

Under 1976 hade flera band arbetat sig upp och fått publicitet i och omkring London, och det var särskilt musiktidningen New Musical Express (NME) som kom att skriva om de nya banden. Ett exempel är Clash som i oktober var ett band som hade ett hundratal fans, men som i december hade skivkontrakt med CBS. De tre sista månaderna av 1976 försökte alla stora engelska skivbolag haka på punken genom att signera åtminstone ett punkband. Men framförallt startades det många små skivbolag som Stiff, Chiswick, Radar och Step Forward. Och det var under punken som begreppet ”Do it yourself” myntades när band, klubbar, fanzines och skivbolag startades av unga killar och tjejer. En historia om Englandspunken blir lätt en historia om Sex Pistols, men jag har försökt att även få med andra band.

Men hur gick det till, och vad var det som hände i London och England under denna så viktiga tidsperiod för rockmusiken? Det ska jag reda ut i den här artikeln med hjälp av tidningar som NME, Zig Zag och Bomp. Och som The Eyes läsare vet så hände en hel del även i New York denna tid med band som Ramones, Heartbreakers, Television och Talking Heads. Men New York tar vi en annan gång. Så gott folk, vi förflyttar oss till London i mitten av 1970-talet:

London 1972
Iggy and the Stooges är i London för att spela in ”Raw Power” med David Bowie som producent. Den 15 juli ger Stooges sin enda konsert utanför USA på Kings Cross Cinema. New York Dolls kommer på besök och de är bland annat förband till Faces på Wembley.

London 1973
New York Dolls återvänder till London och uppträder i TV-showen Old Grey Whistle Test. Mick Jones (Clash), Tony James (Generation X) och Gaye Advert (Adverts) är några vars liv förändras från och med den dagen.

London 1974
Pubrocken har etablerat sig med band som Dr Feelgood, Kilburn and the High Roads (Ian Durys första band) och Brinsley Schwartz (med bland annat Nick Lowe). Hope & Anchor, Dublin Castle och The Nashville är några pubar där många av banden spelar. Det unika med pubrocken var att små scener återigen blev populära. Pubarna med sina små scener utgjorde en stor kontrast till mastodontbandens konserter på ballrooms och teatrar och det var ju under sådana här förhållanden som The Who, Rolling Stones och Kinks en gång startat sina karriärer. I december släpper Dr Feelgood singeln ”Roxette”.

Januari/februari 1975
Dr Feelgood, Kokomo och Chilli Willi åker på Englandsturné och avslutar på ärorika Rainbow i norra London där tidigare bara stora band spelat. Englands svar på New York Dolls; Hollywood Brats giggar på Londons klubbar. Hollywood Brats spelar in en grym platta - ”Grown Up Wrong” - som endast släpps i Norge 1975 under namnet Andrew Matheson and the Brats. I bandet spelar norrmannen Casino Steel som några år senare bildar The Boys.

Mars/april 1975
Eddie and the Hot Rods anländer till London och börjar spela på pubarna. Gaye Advert: ”Jag såg dom på Rochester och dom lirade rå R&B och deras sångare hade längre hår än Mick Jagger. Dom var unga, svettiga och underbara!”.

Juni/december 1975
Andra halvan av 1975 var en viktig period för musiklivet i London när allt fler börjar kolla in alla nya band på pubarna. Merparten av banden spelar rå, simpel R&B med enorm energi utan att plagiera band som The Who eller Stones. Det här är någonting nytt; tuffare gitarrer och ofta en vild scenshow. De band som det går bäst för är Eddie and the Hot Rods (fick kontrakt med Island Rec i december), Count Bishops, The 101ers (Joe Strummer första grupp) och Kilburn and the High Roads där utöver Ian Durys även 999s basist spelar.

I oktober sätter en viss Malcolm Mclaren ihop bandet Sex Pistols som börjar repa i största hemlighet. Steve Jones, Glen Matlock, Paul Cook och Johnny Rotten har alla hängt i Malcolms shop Let It Rock på Kings Road. En annan flitig gäst är Rottens barndomskompis Sid Vicious. Genom Let It Rock (byter namn till Sex) fixar Malcolm ett nytt mode: trasiga kläder och spretigt hår som används av Sex Pistols och deras närmaste fans i The Bromley Contingent (ett gäng som består av karaktärer som Adam Ant, Siouxie Sioux med flera).

Malcolm McLaren har några månader tidigare varit New York Dolls manager och bland annat klätt dem i rött läder och sovjet-kitch som hammaren och skäran. Det gick inte särskilt bra. I New York träffade Malcolm en viss Richard Hell och han fascinerades av Hells image. Med Hell som role model fixar Malcolm alltså en helt ny klädstil där håret är kort; punkfrillan är här för att stanna. Kort hår låter kanske inte så märkvärdigt idag, men 1975 hade alla tuffa killar långt hår. Det var endast mammas pojke som hade håret kort.

I november har Sex Pistols sin första konsert på St Martins College som förband till Bazooka Joe. Konserten är både visuellt och musikaliskt provocerande när de trashar klassiker som ”Substitute” och ”Stepping Stone”. I samma veva öppnar en annan skön klädesaffär som får namnet Acme Attractions, också den på Kings Road. Don Letts är en av de som jobbar där. Genom sina reggae-influenser blir Don senare en centralfigur i punken, särskilt för The Clash.

Januari/februari 1976
Lew Lewis lämnar Eddie and The Hot Rods för att bilda ett eget band. Sex Pistols spelar på Marquee och blir bannlysta och får aldrig mer spela där eftersom de haft nakna tjejer på scenen. Den 20 februari nämns Pistols för första gången i dagspressen när Evening Standard skriver om skandalen på Marquee.

Eddie and the Hot Rods ger sig ut på Englandsturné med Sex pistols som förband, men redan efter första konserten får Pistols lämna turnén.

Mars 1976
Stranglers spelar i London med omnejd. Stranglers Hugh Cornwall bodde faktiskt i Lund, Skåne runt 1974-75 och det var i Lund som han upptäckte musiken. Tillsammans men några svenskar bildade han bandet Johnny Sox. Några av medlemmarna hamnade sedan i Kal P Dals band.

Sex Pistols är förband till Stranglers på puben The Nashville. 60-talsikonerna Troggs ger sig ut på turné med 101ers som förband. Pistols spelar på 100 Club för första gången. Mick Jones, Tony James, Brian James och Rat Scabies bildar bandet London SS.

April 1976
Den 3 april är Pistols förband till 101ers på The Nashville. Den 29e spelar Pistols där igen och de delar ut flygblad om spelningen där publiken uppmanas att ”Party with The Sex Pistols”. Vid den här tidpunkten är Johnny Rotten ännu ensam om att ha grönt hår och säkerhetsnålar som håller ihop kläderna. Johnny är också oförskämd mot publiken, och det är något helt nytt! Han petar i näsan och sprätter kråkor på publiken, som svarar med att spotta på bandet. Pistols har ännu inte skrivit ”Anarchy In The UK”, men de har skrivit låtar som ”Problems” och ”Pretty Vacant”. Basisten Glen Matlock skriver merparten av bandets låtar.

Sex Pistols legendariska spelning på stripklubben El Paradiso äger rum den 4 april. Rotten knäcker mickstativet och Pistols lämnar scenen efter bara några låtar. De kommer tillbaka, denna gång med en strippa, men bandet och strippan lämnar scenen under stor tumult. Några dagar senare har tidningen Sounds den första långa artikeln om Sex Pistols, där Rotten säger: ”Jag hatar hippies och allt vad dom står för, jag hatar långt hår och jag hatar pubrockarna. Jag vill att det bildas fler band som vårt”.

Maj 1976
Patti Smith turnerar England för utsålda hus. Ramones första LP släpps och musikpressen undrar vad det är för något. Ordet ”PUNK” blir ett allt vanligare ord i de engelska tidningarna som beskriver det nya musikfenomenet som farligt för ungdomarna (Punk betyder slyngel eller värdelös). En och annan punkare kan ses på Londons gator. I slutet av månaden går Sex Pistols in i Majestic Studios och spelar in en demo med producenten Dave Goodman bakom kontrollbordet. Tillsammans med en annan inspelning där Chirs Spedding rattar släpps taperna som en bootleg under namnet ”Spunk”.

Mick Jones och Brian James i London SS hälsar på Sex Pistols i deras replokal på Denmark Street. Jones och James har långt hår och ser ut som Mott the Hoople. De förstår att deras image är helt fel.

Juni 1976
Dr Feelgood åker på USA-turné. Ramones LP ligger etta på importlistan. Joe Strummer hoppar av 101ers och bildar The Clash tillsammans med Mick Jones och Paul Simonon. Många influeras av Sex Pistols vilda stil och bildar egna band. Nu startas band som Subway Sect och Chelsea. Chelseas första gitarrist är Tony James, basist Billy Idol. På sång ingen mindre än Gene October. London SS karriär är inte långvarig, men de är viktiga för punken i London eftersom alla medlemmar är kuggar i banden de bildar därefter; Clash, Chelsea och Damned. Även The Boys trummis är med i London SS en vecka eller två.

Juli 1976
Den 4 juli är ett viktigt datum i Londonpunkens historia när Ramones och Flamin Groovies spelar på The Roundhouse. Publiken och kidsen i Clash och alla andra band som just börjat repa älskar soundet. Samtidigt får konserten dåliga recensioner; Ramones anses inte vara tillräckligt skickliga på att spela…

Sex Pistols nekas att ställa upp i en fransk punkrockfestival eftersom arrangörerna inte gillar Pistols arroganta sätt. Pistols bannlyses också från klubben Rock Garden i London. Eddie and the Hot Rods släpper en live-Ep och den engelska pressen blir helt vild. Tidningarna kallar Hot Rods för punkbandet med stort P. Sex Pistols får allt svårare att få spelningar på grund av alla rykten och negativa skriverier. De spelningar som ändå genomförs är utsålda. Publiken älskar Sex Pistols och alla som ser bandet säger att det förändrar deras liv. ”Det var efter att ha sett Sex Pistols som jag fattade vad livet går ut på”, säger en punkare till en förskräckt journalist på The Sun.

Sommaren 1976 är punken ännu en Londongrej, men två killar i Manchester – Pete Shelley och Howard Devoto läser om bandet i NME- de måste bara se Sex Pistols själva för att se om allting verkligen stämmer, för det här är bandet som de längtat efter men inte visste att det fanns. Nästa dag är de i London . De åker till Malcolms shop Sex och får reda på att Sex Pistols spelar samma kväll. Shelley och Devoto ser Sex Pistols live och de är frälsta! Pete Shelley och Howard Devoto bjuder in Pistols till Manchester för en spelning tillsammans med Slaughter and the Dogs och deras egna band Buzzcocks på Lesser Free Trade Hall. Pistols spelar ”Anarchy In The UK” för första gången. I samma veva börjar The Damned att repa – det blev ju inget av London SS. Brian och Rat Scabies träffar istället Captain Sensible och Dave Vanian och bildar Damned. The Clash repar för fullt och Tony James fnular runt med Billy Idol i det som ska bli Generation X. Billy Idol blir alltså Generation X sångare istället för Chelseas basist.

Augusti 1976
Stiff Records släpper sin första singel; pubrock-legenden Nick Lowe är artisten. Sex Pistols uppträder i TV och de spelar ”Anarchy”. En medlem i Pistols svans The Bromely Contignent som heter Jordan är med i rutan iklädd naziuniform och han kastar stolar på bandet.

Vibrators repar för fullt. Medlemmarna är äldre än alla andra som spelar i punkband; de är närmare 30 år än 20,undantaget Stranglers trummis Jet Black som är runt 40 år. Tidningen Evening News kräver att Ramones låt ”Now I Wanna Sniff Some Glue” förbjuds. The Clash famösa manager Bernie Rhodes ordnar bandets första spelning i replokalen Rehersal Rehersals i Camden Town inför en församlad rockpress. Den första riktiga konserten har Clash tillsammans med Sex Pistols och Buzzcocks på Screen On The Green i Islington. Eddie and the Hot Rods är med i Top Of The Pops.

September 1976
Tidningarna börjar nu skriva helsidesartiklar om fenomenet punk och Sex Pistols. The Stranglers seglar upp som ett extra grymt band. Den 20 och 21 september är det punkrockfestival på 100 Club med Pistols, Damned, Clash, Subway Sect, Buzzcocks, Vibrators och Siouxsie Sioux and the Banshees. Festivalen blir våldsam, bland annat kastar Sid Vicious ett ölglas i huvudet på en tjej. 100 Clubs svar blir att sluta boka punkband.

Oktober 1976
Nu har till och med The Sun helsidesartiklar om punken och det är i oktober som Sid Vicious gör sitt klassiska uttalande: ”Jag har bara varit kär i en öl och en spegel”. Men någonting stort är på gång för Sex Pistols. Den 8 oktober skriver bandet kontrakt med EMI och går in i studion och spelar in ”Anarchy In The UK” och ytterligare några låtar. Den 23 släpper Stiff den allra första punksingeln; Damneds ”New Rose”.

November 1976
Det här är en intensiv och viktig månad singelmässigt; nu släpps Sex Pistols första singel ”Anarchy In The UK”, Richard Hells ”Blank Generation” släpps av Stiff och Vibrators kommer med ”We Vibrate”. En independent-singel från Australien blir talk of the town när Saints ”I´m Stranded” landar i välsorterade skivaffärer. I slutet av månaden har ”Anarchy” klättrat in på topp 30.

December 1976
Sex Pistols intervjuas den 1 december i TV och helvetet bryter ut. Pistols är inbjudna till Bill Grundys talk show. Det blir skandal när de svär och dricker öl i direktsändning och förolämpar programledaren. Pistols polare i The Bromley Contingnent är med och stökar. Dagen efter är framträdandet headline news med rubriker som ”var Pistols drogade?”, ”Pistols fnyste, spottade och häcklade drottningen”. Den 3 december drar den beryktade turnén The Anarchy Tour igång med Sex Pistols, Heartbreakers, Damned och Clash. Turnén blir helt kaotisk när banden redan i första staden Norwich nästan tvingas ställa in, men konserten kan genomföras. I Derby vägrar Pistols spela då kommunrepresentanter sitter på första parkett för att se hur banden sköter sig. På andra orter ordnas protestmöten utanför spelställena och det vimlar av poliser. Av runt 20 planerade konserter kan bara sju genomföras. Resten ställs in eller de förbjuds spela för stadsfullmäktige.

Slits och Boys börjar spela ute. Den 21 december öppnar Generation X manager Andy Czezowski den första punkklubben – The Roxy i Covent Garden. DJ på Roxy är Don Letts, men det finns nästan inga punkskivor att spela så han spelar mycket reggae och en del MC5 och Iggy. Saints, Pistols, Richad Hells och Damneds singlar är i stort sett de enda renodlade punkplattorna. Men mest spelar Don Letts reggae och det är nu som kärlek uppstår mellan punkare och reggaediggare.

Den 24 december skulle Pistols spelat på ett julparty i Harisden men arrangörerna ställer in partyt och bannlyser alla punkband. På grund av Sex Pistols dåliga rykte börjar nu andra band få svårt att få spelningar. I slutet av månaden ligger ”Anarchy” på sensationella topp 20. The Saints Indiehit ”I´m Stranded” släpps i England av Polydors underetikett Power Exchange.

Januari 1977
På nyårsdagen den 1 januari spelar Clash och Chelsea på The Roxy. Den 15 meddelar EMI att Pistols får sparken och att de drar in ”Anarchy” från skivaffärerna. Pistols förnekar till en början detta och de ger intervjuer där de säger att EMI illegalt försökt att få kontraktet ogiltigförklarat. Den troliga orsaken till att EMI droppar Pistols är att Johnny Rotten kräkts på Heathrow när de är på väg till Holland för några gigs. Det blir helt enkelt för mycket för EMI som är angelägna om att behålla sin image som ett skivbolag med ordning och reda. På ett styrelsemöte den 22 meddelas det officiellt att kontraktet är uppsagt och Pistols får ett fett skadestånd. Buzzcocks släpper debut-Epn ”Spiral Schratch” och Stranglers skriver på för United Artists.

Februari 1977
Clash skriver på för CBS efter att ha fått många anbud. Sex Pistols ställer in sin Europaturné. Den 18 kommer Damneds Lp ”Damned Damned Damned” som är den första punk-Lpn. Londons politiker vill stänga The Roxy men de får tre månaders uppskov. Stranglers bannlyses från Roxy därför att en av medlemmarna haft en oanständig T-shirt på sig när de spelade där. The Jam skriver på för Polydor och Track Records fångar Heartbreakers. Eddie and the Hot Rods är det första punkbandet som fyller The Rainbow men punkarna själva, särskilt de yngre, tycker inte att Hot Rods är något punkband. De är inte tillräckigt råa.

En viss DP Costello lämnar in några demos hos Stiff. Stiff gillar vad de hör men tycker att hans namn är töntigt och döper om DP till Elvis Costello. ”Less Than Zero” släpps kort därefter.

Mars 1977
Pistols kickar Glen Matlock och hans ersättare blir Rottens barndomskompis Sid Vicious. Matlock bildar senare Rich Kids, som får kontrakt med EMI av alla bolag!! Howard Devoto lämnar Buzzcocks och bildar senare den nyskapande gruppen Magazine. Den 18 släpper Clash sin första singel ”White Riot”. The Boys skriver på för Nems. Den 10 mars skriver Sex Pistols kontrakt med A&M och detta sker utanför Buckingham Palace. Kontraktet är värt 150 000 pund och Pistols ska skriva 18 låtar per år. Men kontraktet sägs upp redan efter tre dagar, just som ”God Save The Queen” ska släppas för att ”hedra” drottningens 25 år vid tronen. Några ex hinner komma ut som säljs för en massa pengar. Anledningen till att kontraktet sägs upp enligt A&M är att Pistols varit i slagsmål med en DJ på klubben Speakeasy. Den riktiga anledningen är att Rick Wakeman och andra A&M –artister hotade lämna bolaget om de behöll Pistols. Den 21 mars gör Sid Vicious sin debut när Pistols spelar på The Notre Dame Hall. På Irland giggar Undertones för fullt inför en till början oförstående publik.

April 1977
Den 2 april tvingas Damned lämna scenen sedan de bombarderats med ölburkar och ägg. Sex Pistols är nu Englands mest omtalade band och de återvänder nu till Screen On The Green i Islington för en bejublad konsert med Slits som förband. Men många tycker att Pistols nu är mycket sämre, Sid kan knappt spela bas, han poserar mest. Den 6 sticker Damned som första punkband på USA-turné och de spelar bland annat i New York på CBGB´s. De blir polare med Dead Boys som de senare turnerar med i England.

Wilko Johnson lämnar Dr Feelgood. The Jam släpper ”In The City”. Clash släpper sin Lp som går in på 12e plats redan första veckan. Generation X gitarrist Bob Andrews får ett ölglas i huvudet och måste uppsöka sjukhus. Billy Idol: ”Vi kommer i fortsättningen ha hjälm på oss när vi spelar!” Heartbreakers släpper sin första singel och ger sig ut på en 24 dagarsturné. Heartbreakers – med legenderna Johnny Thunders och Jerry Nolan från New York Dolls och Billy Rath och Walter Lure – gör i början av 1977 flera legendariska konserter i London med omnejd. Steve Jones i Sex Pistols ser flera spelningar och han fascineras av det grymma gitarrspelet och alla häftiga poser.

Maj 1977
Nu rullar punkvågen ut över Englands större städer och många band börjar spela ute som Police, XTC och 999. Television och Blondie anländer till England och börjar gigga. Slaughter and the Dogs släpper sin första singel. Slaughter har spelat i några år och var förband till Sex Pistols i Manchesters Lesser Free Trade Hall sommaren 1976.

Den 15 maj släpper Ramones ”Sheena Is A Punkrocker” och den 24 kommer Vibrators ”Baby Baby”. Den 7 tvingas Rainbow slå igen sedan hela inredningen slagits sönder under en Clashspelning. Inget bolag vill ta i Sex Pistols med tång. Men det finns en kille som vågar; Richard Branson och hans Virgin som ger Pistols ett kontrakt. Den 27 släpps ”God Save The Queen”. TV-reklam för singeln förbjuds.

Ramones tvingas att ta bort låten ”Carbona Not Glue” från den engelska utgåvan av ”Rocket To Russia” för att skivan ska kunna släppas. Istället får engelsmännen låten ”Babysitter”. Wayne County – som sedan 72-73 giggat i New York – flyttar till London och sätter ihop bandet The Electric Chairs. Den coola gitarristen i bandet heter Greg Van Cook. Punkfarfar Iggy Pop turnerar i England.

Stiff försöker sälja in Elvis Costello till storbolagen för att lansera honom i USA. Det går inget vidare, så Stiff ser till så att Elvis ställer sig utanför CBS högkvarter och kör några akustiska set. Innan polisen hinner få iväg Elvis har han fått kontrakt med CBS och en USA-lansering kan ta form.

Juni 1977
”Storebror förklarar krig mot punken”, så ser NMEs förstasida ut i början av juni. Runt om I England förbjuds punkband att uppträda. I en och samma vecka blir Damned, Jam och Stranglers bannlysta på olika platser. Johnny Rottens mamma intervjuas i The Islington Gazette: ”Jag kan förstå att folk chockas av något nytt men det finns inget skäl för pressen att hitta på en massa saker om min sons grupp. Grupper som Johnnys hjälper samhället genom att ungarna får någonting att göra genom musiken istället för att hänga på gatorna eller bara drälla runt”.

Indiebolaget Step Forward släpper singlar med The Cortinas och Chelsea. Chelseas Gene October är i högform. Den 5 juni spelar Ramones, Talking Heads och Saints på The Roundhouse. The Saints går inte riktigt hem hos de engelska punkarna, de har ju långt hår!

Det är 25-års jubileum för drottningen och Sex Pistols hyr en båt (som heter Queen Elisabeth) och de far på Themsen och spelar ”God Save The Queen” live på däck. Ett dussin polisbåtar följer efter och prejar in båten till land. Malcolm McLaren och flera andra arresteras av polisen.

Juli 1977
Punkkonserterna blir allt våldsammare och det spottas på banden för fullt. I Dublin mördas en i publiken under en konsert med Radiators From Space och de förbjuds att spela på Irland. Samma vecka blir TV Smith i The Adverts nerslagen av ett gäng Teds (raggare). Johnny Rotten och Paul Cook blir nerslagna. Det är inte lätt att vara punkare nu, många är provocerade av frispråkigheten, kläderna och färgat hår. Men det händer en del musikaliskt också; Sex pistols släpper singeln ”Pretty Vacant” och turnerar i Sverige, bland annat i Halmstad och Stockholm. I Stockholm på Kåren har de en barntillåten spelning tidigt på kvällen och en för de över 18 år senare på kvällen. Senare på kvällen blir flera punkare nerslagna av raggare.

I Manchester arrangeras en punkfestival med Saints, Clash, Heartbreakers, Rich Kids och Slits. Flera andra festivaler planeras men ställs in när myndigheterna får reda på dem. Heartbreakers hotas av utvisning efter trassel med uppehållstillståndet. Generation X skriver på för Chyrsalis och Billy Idol meddelar att första singeln ska släppas på svart vinyl med ett hål i mitten, som en reaktion mot alla färgade vinyler.

Augusti 1977
Damned skaffar ytterligare en gitarrist (Robert ”Lu” Edmonds) och går in i studion för att spela in andra Lpn. Tom Robinson skriver på för EMI. Adverts släpper ”Gary Gilmores Eyes”.

Nu kommer den andra vågen punkband med band som Sham 69, Angelic Upstarts, UK Subs, Members, Cockney Rejects och The Ruts. Den första vågens punkband hängde i coola klädaffärer och gick på konstskola. Den andra vågen representerade gatans folk. NME utnämner Sham 69 med Jimmy Pursey som ett av de intressantare banden. Buzzcocks skriver på för United Artists. Saints basist Kym Bradshaw lämnar gruppen och återbänder till Australien. För att Sex Pistols överhuvudtaget ska kunna ha spelningar tvingas de ha oannonserade konserter. De uppträder som The Tax Exiles, The Hamsters och The Spots (Sex Pistols on tour secretly). Det är Sex Pistols första gigs i England på fyra-fem månader och de gör suveräna spelningar. Sid har lärt sig att spela bas någorlunda och ingen är påverkad. Johnny Rotten är inte oförskämd längre mot publiken utan han är lycklig av att vara tillbaka.

September 1977
Sham 69 släpper ”Ulster Boy” på Step Forward. Pistols meddelar att de har en långfilm på gång, och den ska så klart vara extra sleazy. Saints släpper dubbelsingeln ”One Two Three Four”. Buzzcocks, Slaughter, och The Clash släpper singlar varav Clash ”Complete Control” får dundrande recensioner.

Rob Tyner, en gång sångare i legendariska MC5, kommer till London för att ”kolla läget”. Han intervjuas och hyllar punken, särskilt Generation X och Hot Rods, som han också spelar in en singel med; Rob Tyner and the Hot Rods med ”Flipside Rock”.

Oktober 1977
Clash drar iväg på Englandsturné med Richard Hell som förband. Det spottas och Hell undrar vad fan det är som händer. Electric Chairs släpper ”Fuck Off” och äntligen kommer Heartbreakers album ”L.A.M.F.”. Plattan är en besvikelse eftersom den är grymt dåligt producerad. Stiff arrangerar en turné med Elvis Costello, Ian Dury and the Blockheads och Wreckless Eric. I love my label and my label loves me, sjunger Stiffs artister. Varje spelning avslutas med Ian Durys “Sex, Drugs And Rock ´n´ roll” med alla banden och managers på scenen.

På Irland har Jake Burns och Henry Cluney ett band på gång och de repar för fullt. Inför deras första gig har de inget namn och de blir paralyserade när arrangören frågar vad de heter. Jake sitter med Vibrators platta ”Pure Mania” i handen och kollar in låten ”Stiff Little Fingers”. Så får Jakes och Henrys legendariska band heta.

November 1977
Sex Pistols Manager Malcom McLaren drar igång filmprojektet som avblåses redan efter en vecka. Filmen namn är tänkt att vara ”Who Killed Bambi?” Filmen kommer helt enkelt bli för dyr anser 20th Century Fox. Den 4 november släpps äntligen Sex Pistols Lp ”Never Mind The Bollocks”. Affärer som Boots och Woolworth vägrat att ta in plattan eftersom den innehåller ”God Save The Queen”. Virgin säger att de ska släppa en alternativ platta utan ”God Save” och med två nya låtar (vilket aldrig sker). Damned och Dead Boys giggar i England och det blir en grym turné. Damned har ny trummis eftersom Rat hoppat av.

Hope & Anchor arrangerar en tre veckors pubrockpunkfestival med band som Pirates, Stranglers, Saints och Wilko Johnson. Wire släpper plattan ”Pink Flag” och den får blandade recensioner; NME undrar om plattan är ett skämt då den innehåller 21 låtar som rivs av i ett enormt tempo. Men The Eye, och många andra, anser att ”Pink Flag” är revolutionerande, helt enkelt en milstolpe i den engelska punken.

December 1977
Generation X släpper ”Wild Youth” och spelar på The Chalk Farm med Saints och Lurkers. 999 går in i studion för att spela in första plattan. Rat Scabies har fixat ihop ett nytt band som har första gigget på Speakeasy; The White Cats heter bandet. Sex Pistols meddelar att de tänker putsa upp sin image vilket inte är helt lätt då Sid datar New York-groupisen och heroinisten Nancy Spungen. Pistols har tröttnat på att inte få några spelningar i England. I början av 1978 ska Pistols till USA och sen till Sverige och Danmark. I januari 1978 lirar Sex Pistols i flera obskyra städer i USA, bland annat Atlanta där premiären sker. Turnén är en katastrof och bandet blir det första stora punkbandet som splittras. Det sker i San Francisco. Johnny Rotten har inga pengar alls, han får själv låna ihop till biljetten hem till London.

Saints har fixat en ny basist; Aliasdair Ward. Saints går in i studion för att spela in andra legendariska Lpn ”Eternally Yours”. Det andra punkbandet som splittas blir Damned som lägger av kort efter att andra plattan ”Music For Pleasure” släppts i början av 1978 (Damned återförenas senare med Aliasdair Ward på bas och Captain Sensible på gitarr).

NME den 10 december innehåller en fyra sidor lång intervju med The Clash där bandet framhävs som det bästa som hänt under 1977. Och det kan vi väl hålla med om, kära läsare, eller hur?

-----------------

Det här är bara en bråkdel av vad som hände i London och England åren runt 1976. Jag har valt det som varit intressant ur The Eyes synpunkt. Det här är London-storyn, och om ni saknar New York så är det för att det är en annan story. Många kanske tycker det är konstigt att vi slutar vid 77/78, just när allt kommit igång. Men för det första måste vi sluta någonstans och för det andra hände det viktigaste för punken under åren 76/77. Det som hände därefter var att band gav ut skivor, splittrades, bildade nya band eller inledde solokarriärer och det har ingenting med hur punken kom igång.

Källor: NME, Bomp och Zig Zag åren 1972-1977.

-----------------

Tillbaka

-----------------

Hem

-----------------

© The Eye Production 2010